Camping debutant? Gled deg!

Campingdebutant?
Gled deg!

Det er et stort trykk i både bobil- og campingvognmarkedet i år, ifølge Norsk Bobil og Caravan Club (NBOCC). Særlig leiemarkedet er hett, melder både campingentusiastenes organisasjon og Finn.no.

Mange ser ut til å ville prøve denne ferieformen for første gang. 60-årsjubilanten NBOCC registrerer at flere enn før har en positiv holdning til camping. Det gjør fagsjef Anita Hokholt Engh glad. 

– Campingferie, enten det er i bobil eller med vogn, er en herlig ferieform som gir en frihet du ikke opplever på andre måter, sier hun entusiastisk og viser til at du kommer tettere på opplevelsene som campingturist.

– Vi er heldige i Norge, sier Hokholt Engh, – vi har så utrolig mange flotte steder å besøke. I en bobil eller campingvogn har du det beste utgangspunktet for å se Norge på nært hold, fremholder hun.

Anita Hokholt Engh, NBOCC

Planlegg godt

Mange besøker de kjente attraksjonene. Vær åpen for at også områdene rundt de største parkene og severdighetene har mye å by på, er Hokholt Enghs råd.

– Hvis barna for eksempel vil til Hunderfossen, er det bare å utforske det Gudbrandsdalen kan tilby ellers. Det er ikke rent lite, eksemplifiserer hun.

Der er smart å planlegge turen, mener fagsjefen. Selv om fricamping kan være både praktisk og spennende, er det godt å ha noen sikre holdepunkt på veien.

– Du kan ikke parkere hvor som helst så lenge du vil. Uansett er det viktig å fylle vann, tømme toalettet og ha tilgang til andre fasiliteter innimellom. Sommeren 2022 blir det nok enda mer trykk på campingplassene enn vanlig, så det kan være lurt å reservere plass – i hvert fall for noen netter, sier Hokholt Engh.

Hun tipser om at NBOCC og Campingportalen samarbeider om en oversikt over norske campingplasser og fasilitetene de tilbyr.

Ta pauser

Hokholt Engh anbefaler samtidig at du ikke bretter ut hele norgeskartet.

– Du må ikke reise Norge på langs for å få flotte opplevelser. De fleste nordmenn har både kjente og ukjente perler i ganske kort avstand fra der de bor.

Fagsjefens poeng er at du skal slappe av på tur. Det klarer du ikke hvis du er på veien hele tiden. Du trenger rett og slett pauser, spesielt hvis du er fersk campingturist.

Slipp frem andre trafikanter

Er du uerfaren som camper, kan størrelsen på kjøretøyet være en utfordring. Øyvind Årbogen i Autoriserte Trafikkskolers Landsforbund (ATL) nevner «feller» som større blindsoner, dårligere sikt bakover, mindre mulighet til å kommunisere med andre gjennom aktiv plassering innenfor ditt eget kjørefelt – og noe lengre bremselengde.

– I tillegg endrer kjøreegenskapene seg når motoren skal dra mye vekt. Vær spesielt oppmerksom ved lukevalg på høyfartsveg, fartstilpasning på korte påkjøringsramper og det å opprettholde jevn fart i kupert terreng, sier Årbogen.

Han anbefaler også å følge ekstra godt med bakover og eventuelt slippe frem trafikk.

– En bobil eller campingvogn kan fort skape kø, noe som gjerne fører til frustrasjon og stygge forbikjøringer. Derfor er det viktig at du tar hensyn til andre trafikanter, understreker ATLs mann.

Han understreker at ansvaret, som vi alltid har som trafikanter, nok øker med størrelsen på kjøretøyet.

– Vær bevisst på hva du ferdes i, hold god avstand, kjør gjerne noe saktere enn hva du tror er lurt og ta oftere pauser.

Øyvind Årbogen, ATL

Øvelse gjør mester

Rådgiver Jan Fleinsjø i Gjensidige slår fast at «det som er uvant gjør deg ukomfortabel».

– Det beste du kan gjøre er å øve. Finn deg en åpen, lite trafikkert plass, og prøv deg frem, oppfordrer han.

Fleinsjø minner om at bilen må ha ekstra sidespeil når du kjører med campingvogn. Disse bør være montert også når du øver.

– I tillegg er det smart å lære opp passasjerer som hjelpemannskap. Det kommer godt med når du skal manøvrere på campingplasser, bensinstasjoner eller andre steder du opplever som trange. I tillegg bør alle gjøre seg kjent med hvordan diverse utstyr fungerer, ikke minst sikkerhetsutstyr, sier rådgiveren.

Jan Fleinsjø, Gjensidige

Pakk smart

Spørsmålet om vekt henger sammen med god planlegging, fremholder Hokholt Engh i NBOCC.

– Selv om du har «hjemmet» ditt på hjul, trenger du ikke å ta med alt det du omgir deg med til daglig. Pakk lett. Det er heller ikke nødvendig å alltid ha full vanntank. Fyll på så mye du trenger frem til neste stopp.

Videre gjelder det å pakke smart. Plasser gjenstander langt ned og bruk tilgjengelige oppbevaringsrom. Husk dessuten at bobiler og vogner er følsomme for humper og svinger, er Hokholt Enghs råd.

– Mange ønsker å kjøre litt stil med ordentlig servise og dekketøy, men ender opp med å finne det knust i bunnen av et skap. Det vet jeg alt om, for å si det sånn. Men det er sånt man lærer av, sier hun med et smil.

Jan Fleinsjø forteller at slike skader dekkes av løsøreforsikringen i bilens kaskoforsikring. Vilkåret er at du må ha vært uheldig, ikke bare at du er en uforsvarlig pakker.

– Forsikringen forøvrig følger bobilen – enten du leier den privat eller av et firma. Som alltid ellers er det veldig viktig at du kjører på en forsvarlig måte, påpeker han og legger til at reiseforsikringen gjelder som vanlig når du er på campingferie.

Ekspertenes ekstratips

Jan: Leier du bobilen, så husk at den er ditt ansvar fra du overtar den til du gir den fra deg. Les nøye gjennom utleievilkårene. Husk også å vaske bilen, tømme toalettet og fylle tanken før du leverer den tilbake.

Øyvind: Husk at med campingvogn er det ikke tillatt å kjøre fortere enn 80 kilometer i timen, selv når fartsgrensen er 110. Er fartsgrensen lavere enn 80, må du selvsagt følge den.

Anita: Sjekk hvor mange sengeplasser bobilen har. Det er nemlig det som angir antallet mennesker du har lov å ha med i bilen – ikke antall seter.

Opphavsrett © Gjensidige / Camping debutant? Gled deg!