Huskeliste for deg som skal på campingtur!

Husk dette når du legger ut på tur med campingvogn eller bobil!

Det blir stadig mer populært å dra på ferie i bobil og campingvogn. Antallet mobile «hjem» har doblet seg de siste ti årene, og under koronapandemien vi har vært en del av de to siste årene, har interessen tatt ytterligere av.

2021 har vært et fantastisk år for forhandlerne av hjem på hjul, ifølge Opplysningsrådet for veitrafikken (OFV). I tillegg kommer et brennhett leie- og bruktmarked, opplyser Anita Hokholt Engh i Norsk Bobil og Caravan Club. Hun jubler for utviklingen.

– Vi unner alle å oppdage gleden ved camping, enten det er i bobil eller med vogn. Dette er en herlig ferieform som både gir stor frihet og bringer deg tett på opplevelsene, sier Hokholt Engh.

Anita Hokholt Engh, NBOCC

Øvelse gjør mester

Som fersk sjåfør av bobil eller vogn, er det smart – ja, absolutt nødvendig – å øve før du legger ut på landeveien, mener Hokholt Engh.

– Det er stor forskjell på å kontrollere et «vogntog» sammenlignet med en vanlig bil. Du må også følge reglene for hvilken bil eller vogn du har lov til å kjøre med førerkortet ditt – og hvor tung nyttelasten kan være, understreker hun og viser til disse rådene for en trygg og minneverdig campingtur.

I tillegg er det en del utstyr og rutiner som må være på plass, påpeker fagsjefen. Disse er viktige for sikkerheten både under kjøring og når bilen/vognen er parkert.

Pass på propananlegget

– Propan er en anvendelig gass som blant annet gjør det enkelt å oppbevare og lage mat. Samtidig kan gassen være livsfarlig. Den kan eksplodere eller føre til brann. Men først og fremst advares det mot kvelningsfaren som oppstår ved ufullstendig forbrenning av propan, opplyser Hokholt Engh.

I tillegg til å være nøye med ettersyn og vedlikehold av gassapparatet, bør du skaffe deg en alarm som varsler gass. En CO-detektor er også en god forsikring, mener Hokholt Engh.

Husk røykvarsler og brannslukker

Røykvarsleren er obligatorisk i bobilen eller campingvogna. Sjekk batteriene regelmessig. Brannslukkingsapparatet må også være på plass. Kravet er to kilo, men ifølge Hokholt Engh bør du vurdere et større apparat. Hun anbefaler også brannteppe som en del av utstyret.

Ha med jekk og reservehjul

Har du kjøpt kaskoforsikring til bobilen eller vogna, kan det hende at den inkluderer veihjelp. Likevel er det en fordel å kunne skifte hjul selv hvis du får punktering langt fra folk.

– Med en jekk og et reservehjul – eventuelt en punkteringsspray – er du selvhjulpen hvis redningsbilen lar vente på seg, sier Hokholt Engh.

Fast sjekkliste før kjøring

Før du starter på en ny etappe, er det lurt å følge en fast sjekkliste. Hokholt Engh gir disse tipsene:

  • Luker og vinduer bør være lukket og låst
  • Alle skapdører og skuffer må være lukket
  • Løse gjenstander ryddes bort
  • Antenne/parabol bør være i lav posisjon
  • Støtteben må sveives inn før avreise – husk å ta av sveiv eller annet verktøy med deg på turen
  • Campingvognen må settes ordentlig på hengerfestet. Husk også riktig plassering av sikkerhetswire og strømtilkobling
  • Sjekk at lys og blinklys fungerer – også bak på bobil og campingvogn

Vedlikehold gir mer campingglede

Vedlikehold er viktig for både nye og brukte enheter. Det gir campingglede i mange år, påpeker Hokholt Engh. 

– Fukt er en vanlig problematikk. Derfor er det viktig med renhold og ettersyn av gummipakninger, lister og fuger. Har du en nyere vogn, er riktig vedlikehold en forutsetning for at garantien skal gjelde, opplyser hun og viser spesielt til pakninger som er utsatt for vind og vær. 

– Du bør være spesielt oppmerksom hvis du har en eldre doning hvor utvendige lister i metall er festet med skruer som er dekket av en gummipakning. Blir det stående vann i lista slik at skruene ruster, kan det føre til vannlekkasje, sier Hokholt Engh.

Hun foreslår en tur til forhandleren for hjelp og råd hvis du er usikker på omfanget av vedlikehold og hvordan det skal utføres.

Forsikring av campingvogn og bobil

Forsikring av bobil minner om bilforsikring. Du kan nøye deg med en enkel (lovpålagt) ansvarsforsikring som bare dekker skader på andre gjenstander eller folk. I tillegg kan du velge mellom flere varianter av kaskoforsikringer. En campingvogn er omfattet av bilens ansvarsforsikring, opplyser rådgiver Jan Fleinsjø i Gjensidige.

En såkalt toppforsikring, som Gjensidiges Campingvogn Pluss og Bobil Pluss, dekker de aller fleste uforutsette skader og hendelser som kan oppstå. 

– Du får blant annet veihjelp og feriegaranti. I tillegg dekker vi fuktskader på bobil eller campingvogn i opptil 15 år etter at den ble kjøpt som ny. Dette forutsetter en årlig fukttest utført av forhandler eller verksted, sier Fleinsjø. 

Jan Fleinsjø, Gjensidige

Opphavsrett © Gjensidige / Dette må du ha i campingvogna eller bobilen